Riva Boduli 5b,
51000 Rijeka, HR
+385 (0)51 312 222
FB / IG

Riva Boduli 5b, 51000 Rijeka, HR

+385 (0)51 312 222

Blog

Buzara bez zbrke: bijela, crvena i male tajne

Riječ “buzara” digne obrve i u Istri i u Dalmaciji i na Kvarneru. Jedni kažu da je “prava” samo bijela, drugi crvena. Istina je praktičnija: dobar tanjur buzare je onaj koji sačuva sočnost školjki i pusti kruh da pokupi umak. U Rijeci je logično krenuti od dagnji. Birajte one teže, zatvorene; očistite im bradu i isperite hladnom vodom.

Za bijelu buzaru pripremite: 1 kg dagnji, 3-4 režnja češnjaka, maslinovo ulje, peršin, 150 ml bijelog vina, žlicu vode i prstohvat papra. Na srednje jakoj vatri ugrijte ulje, kratko zamirišite češnjak i odmah ubacite dagnje. Protresite, podlijte vinom i poklopite da se pare otvore. Ne kuhajte predugo: čim se većina otvori, gotove su. Tek tada posolite (oprez, same školjke već su slane) i posipajte peršinom. Umak mora biti bistar, mirisati na more i vino.

Crvena buzara voli žlicu pelata ili pasirane rajčice, a neki dodaju i trunku koncentrata, čisto da pojača boju. Ne pretjerujte; boja je sporedna, okus je glavni. Ako želite bogatiji okus, u tavu ubacite i koju kozicu – njihove glave puste slast u umak. Kruhom “umakati” nije pristojnost nego pravilo.

Greške koje vrijedi izbjeći? Sitno sjeckanje češnjaka do paste (pregori i zagorči), dugo kuhanje (školjke otvrdnu), previše soli (more je već unutra). Poanta buzare je tempo: vruće, brzo i odmah na stol. U Mornaru se upravo tako i služi, jer je cilj uhvatiti miris Jadrana bez komplikacija. Ako želite probati kućnu varijantu s manjim rizikom, krenite s pola količine i manjom tavom – lakše je kontrolirati. (Za inspiraciju možete sjesti na terasu i promatrati kako to rade profesionalci, pa doma ponoviti gestu, ne samo recept.)

Bistro Mornar
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.