
Gastro šetnja Rijekom: tržnica, riva i marenda na kraju
Rijeka se najbolje upoznaje nogama. Krenete s Korza, prođete pored starih zgrada s visokim prizemljima i izloga koji nose tragove različitih vremena, i za desetak minuta ste na tržnici. Tamo se grad skuplja ujutro: povrće iz zaleđa, sir, med, i -...

Tunin pršut: diskretan luksuz na kvarnerski način
Tunin pršut zvuči kao oksimoron - pršut, ali od ribe - no na tanjuru je to sklad tankih listića dima, soli i morskog umamija. Nije čest gost jelovnika, a upravo zato ga je zanimljivo kušati kad se pojavi. U Rijeci ćete ga najčešće naći kao hladno...

Buzara bez zbrke: bijela, crvena i male tajne
Riječ “buzara” digne obrve i u Istri i u Dalmaciji i na Kvarneru. Jedni kažu da je “prava” samo bijela, drugi crvena. Istina je praktičnija: dobar tanjur buzare je onaj koji sačuva sočnost školjki i pusti kruh da pokupi umak. U Rijeci je logično...

Pljukanci sa škampima: domaća tjestenina u 30 minuta
Pljukanci su tjestenina koja se u Istri i Kvarneru radi “iz ruke”, bez strojeva - komadić tijesta između dlanova lagano se “pljucka” u valjčić. Rezultat je rustikalan, podatno žilav i savršen za umake s morem. Ako volite jesti u Mornaru, velika je...

Riječka ribarnica za početnike: kako prepoznati svježu ribu
Rijeka ima onu sretnu geografiju: More vam je pred nosom, a ribarnica - “trbuh grada” - na par koraka od Mornara. Ako ste domaći, vjerojatno imate “svoj” štand i “svog” prodavača. Ako ste gost, dobra vijest glasi: svježina se može naučiti čitati u...